2 dni po dežju, spiš zunaj, ješ kar si skuhaš, z vso opremo ...

Če to ni noro!

To je z drugimi besedami ROT - najzahtevnejše dvodnevno taborniško tekmovanje. Ta preizkušnja je kar zahtevna, zato na tem tekmovanju sodelujejo nekoliko starejši taborniki in tabornice - srednješolci, ki so razdeljeni v ekipe po pet članov. Preizkuša se njihova fizična moč, sposobnost delovanja skupine in osvojeno znanje.

In za kaj gre? Na startu dobi ekipa zemljevid z vrisanimi kontrolnimi točkami. Ekipa mora v dveh dneh prehoditi približno 30 km dolgo pot, ne glede na vremenske okoliščine, in poiskati te točke.

Prvi dan ekipe prehodijo okoli 20 km, čez drn in strn. Vmes rešujejo razne naloge - rišejo natančno skico terena, se preizkusijo v streljanju z zračno puško in rešijo test iz astronomije.
Ko prvi dan ekipa pride na prvi cilj nima veliko časa za počitek. Takoj po prihodu si mora postaviti ognjišče in zakuriti ogenj. Dva člana ekipe nato začneta kuhati topel obrok, navadno je to golaž, ostali trije med tem časom že postavljajo zasilno zavetišče. To zavetišče naredijo iz šotorskih kril, ki jih skupaj povežejo v eno veliko platneno streho. V tem bivaku potem ekipa prespi noč.

Vse, kar počnejo, nadzorujejo sodniki, ki ocenjujejo kakovost skuhane hrane, kakovost postavljenega zavetišča ...
Drugi dan ekipe nadaljujejo pot, ki je dolga še približno 10 - 15 km. Na kontrolnih točkah morajo reševati teste in praktične naloge. Poznati morajo prvo pomoč in pomagati namišljenemu ranjencu, včasih pa tudi pravemu - marsikoga zaradi napora boli želodec ali glava, na nogah se pojavijo žulji in podobno. Nekje na poti morajo prehoditi namišljeno »minsko polje« in ga narisati. Morajo tudi natančno narisati in opisati del prehojene poti, kjer navedejo zdravilne rastline, vode, naselja ... Ena težjih nalog je narisati profil terena po katerem hodijo. Precej, kajne?

Vso opremo, ki jo ekipa potrebuje, mora ves čas nositi s seboj - od hrane, rezervne obleke, obutve, do baterijske svetilke in pribora za risanje. Kar veliko se je nabere, zato so nahrbtniki težki.
To tekmovanje je zahtevno, zato se nanj odpravijo le izkušeni taborniki in tabornice. Kljub zahtevnosti pa se najde tudi kakšen trenutek, ki je namenjen zabavi. In če ne drugega ... na tem tekmovanju preizkusiš samega sebe. Kako močna je tvoja volja in kako dolgo te lahko nosijo noge. Pravo doživetje, vam povem!